Notaristip: hoe kan u uw (klein)kinderen financieel helpen?

notaristip

foto: Lies Engelen

Ouders of grootouders die wat gespaard hebben, wensen vaak hun kinderen of kleinkinderen financieel te helpen, bv. bij de aankoop of verbouwing van een woning.
Ze kunnen simpelweg een bedrag overschrijven op de rekening van hun kind. Ze moeten zich er dan wel van bewust zijn dat de kinderen met het geschonken bedrag kunnen doen wat ze willen. De schenkers hebben dus geen garantie dat de centen worden besteed zoals ze voor ogen hadden.
Deze schenking wordt niet geregistreerd. Er wordt dus geen schenkbelasting betaald. Wél zal  er erfbelasting moeten worden betaald indien de schenker binnen de 3 jaar overlijdt.

Opgelet dus: ook na 3 jaar zou de fiscus kunnen beweren dat er nog erfbelasting moet worden betaald, aangezien een loutere overschrijving nog niet bewijst dat het om een schenking gaat. Het kan namelijk even goed een lening zijn. Daarom wordt er sowieso best na elke overschrijving, ongeacht over welk bedrag het gaat, een schriftelijk bewijs opgemaakt. Laat dit document bij voorkeur door uw notaris opmaken. Hij heeft hiervoor de nodige expertise. Een bijkomend voordeel is dat dit document alsnog kan worden geregistreerd indien later blijkt dat de gezondheid van de schenker achteruit gaat en men vreest dat hij binnen de drie jaar na de schenking zal overlijden. Ook bij een registratie na de schenking wordt dan 3% schenkbelasting betaald waarmee men een eventueel hogere erfbelasting vermijdt.

 

Willen de ouders of grootouders zeker zijn dat de centen goed worden besteed, dan wordt er best een notariële schenkingsakte opgemaakt. De ouders kunnen de schenking dan afhankelijk maken van bepaalde voorwaarden en garanties. Deze akte wordt sowieso geregistreerd met betaling van 3% schenkbelasting, zodat er na het overlijden geen erfbelasting meer op zal verschuldigd zijn.

Wensen de ouders of grootouders de gelden enkel vóór te schieten en dus te recupereren, dan kan er worden gekozen voor een lening. Ze kunnen de voorwaarden bijna volledig vrij bepalen. Dit kan dus met of zonder interest, de terugbetalingstermijn kan soepel zijn en ze kunnen zelfs afspreken dat het bedrag maar ná het overlijden moet worden terugbetaald en dat ze dit dus kunnen verrekenen met de andere erfgenamen. Wanneer ze zeker willen dat ze de centen terugkrijgen, dan kan een hypotheek bescherming bieden.

Wensen de grootouders dat pas ná hun overlijden een deel van de erfenis toekomt aan de kleinkinderen, dan kunnen zij hun kleinkinderen opnemen in hun testament. Interessant om te weten is dat een kind of kleinkind geen erfbelasting moet betalen indien het niet meer dan € 12.500 erft. Dit is dus in feite een belastingvrije gift.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om uw kinderen of kleinkinderen financieel bij te staan, zowel tijdens het leven als erna. Bovendien kunnen hiermee vaak belastingen worden bespaard. Bespreek dit dus zeker met uw notaris.

Meer info en tips op www.notaris.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s