Wat als je je eigen vermogen niet meer kan beheren?

Wat gebeurt er als je op termijn, bijvoorbeeld door geheugenverlies, niet meer in staat bent om je eigen vermogen te beheren? Wat kan je doen om later problemen te vermijden? We vroegen het aan notaris Bénédicte Strobbe.

Wat kan iemand doen als hij op termijn niet meer in staat is om zijn eigen vermogen te beheren?
Notaris Bénédicte Strobbe: “Iemand die zelf niet meer in staat is bepaalde handelingen te stellen of geen verantwoorde beslissingen meer kan nemen over zijn vermogen, is een ‘wilsonbekwame’ persoon. Als er niets wordt geregeld, dan verliest men inderdaad als wilsonbekwame persoon de zeggenschap over zijn vermogen. Dan kan men transacties met betrekking tot zijn vermogen enkel nog stellen na een rechterlijke tussenkomst.”


Is er dan steeds de tussenkomst van een rechter vereist?
Notaris Strobbe: “Vroeger wel, nu niet meer. Je kan namelijk – voor het geval je in de toekomst je vermogensrechtelijke belangen niet meer zelf zou kunnen behartigen – het beheer over je goederen aan één of meerdere personen toevertrouwen. Zo kan je ervoor zorgen dat men later niet noodzakelijk naar de rechtbank moet voor bepaalde handelingen. Dat heet een zorgvolmacht of een buitengerechtelijke volmacht.”

Die personen krijgen dan een volmacht om bepaalde handelingen in jouw naam en voor jouw rekening te stellen?
Notaris Strobbe: “Inderdaad. Met een zorgvolmacht geef je aan één of meerdere personen, bijvoorbeeld je familieleden, de bevoegdheid om bepaalde handelingen te stellen in verband met je goederen. Zo kunnen die personen dan in jouw plaats tussenkomen, bijvoorbeeld bij de verkoop van een huis, … Uiteraard moeten ze rekening houden met eventuele instructies die je hieromtrent in de volmacht hebt opgenomen.”

Wanneer treedt deze volmacht dan in werking?
Notaris Strobbe: “Dat kan je zelf kiezen. Je kan deze volmacht onmiddellijk in werking laten treden, dus voordat je wilsonbekwaam wordt. Dat kan zijn omdat je je voor bepaalde handelingen moeilijk kan verplaatsen. Of omdat je vindt dat sommige zaken beter door een specifiek persoon beheerd worden, omdat hij daarover meer kennis heeft.

Je kan de zorgvolmacht ook geven uit een soort voorzorg, voor de toekomst, voor het geval je ooit wils- of handelingsonbekwaam zou worden.”

Maar als je de volmacht opmaakt voor de toekomst, wie zal bepalen wanneer je wilsonbekwaam bent geworden en hoe?
Notaris Strobbe: “Je kan in die volmacht zélf bepalen wanneer je lasthebber je als ‘wilsonbekwaam’ mag beschouwen. In de praktijk wordt vaak gewerkt aan de hand van geneeskundige verslagen, kwestie van discussies te vermijden.”

Hoe kan een zorgvolmacht worden opgemaakt? Zijn er bepaalde zaken waar men op moet letten?
Notaris Strobbe: “Dergelijke zorgvolmacht kan niet mondeling. Er is altijd een geschrift nodig, omdat de volmacht bij het ‘Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten (CRL)’ geregistreerd moet worden, en dit vóór je wilsonbekwaam bent geworden. Enkel dan kan de volmacht later gebruikt worden wanneer je wilsonbekwaam wordt.

Een belangrijke voorwaarde om een zorgvolmacht te kunnen geven, is dat je bij het opstellen van die volmacht nog wilsbekwaam bent. In de praktijk is het weliswaar niet altijd eenvoudig om de lijn te trekken tussen een wilsbekwame en een wilsonbekwame persoon. Voor mensen die lijden aan een toenemend geheugenverlies is het in ieder geval best om daar niet lang mee te wachten.”

Dit kan dan via de notaris?
Notaris Strobbe: “Inderdaad, de notaris zal de volmacht zorgvuldig en volgens uw specifieke wensen opstellen en kan mee nadenken over wat écht belangrijk is voor u. Hij of zij kan helpen de reikwijdte van de volmacht te beschrijven. Je kan namelijk een volmacht geven enkel voor specifieke handelingen zoals bijvoorbeeld de verkoop van je huis of transacties bij de bank. Maar je kan ook een algemene volmacht geven.”

www.notaris.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s