De erenotarissen bezoeken Turnhout

Op 28 mei jongstleden brachten de erenotarissen een bezoek aan Turnhout. De staking bij de NMBS vormde alleszins geen beletsel om massaal te verzamelen in het Paterspand.

Het Paterspand is het voormalig klooster van de minderbroeders. Na een onderbreking van 100 jaar vestigden zij zich in 1897 in Turnhout. Na het vertrek van de paters werd het voormalig klooster verkocht aan het Verbond van Christelijke Werkgevers en Kaderleden. Zonder afbreuk te doen aan de bestaande structuur werden ingrijpende verbouwingswerken uitgevoerd en werd het klooster omgevormd tot een congres- en dienstencentrum. De kloostertuin werd gedeeltelijk overkoepeld met een glazen dak. Voor sommige deelnemers was deze plaats een herinnering aan en de ontmoetingsplaats van het Congres van de Notarissen over het milieurecht in 1985. De preekstoel in de patio was dan ook de eerste gelegenheid voor onze kersverse voorzitter, Philip Goossens, om de verzamelde erenotarissen welkom te heten.

De uitstap was verschillend van de klassieke bezoeken van de erenotarissen aan historische steden en gebouwen. Deze dag werd eerder economisch geïnspireerd door kennismaking met de bedrijvigheden waarmee de stad Turnhout en de Kempen sedert geruime tijd internationale bekendheid hebben verworven:

  • als centrum van de grafische industrie. Een bezoek aan het Nationaal Museum van de Speelkaart was dus een must. De eerste speelkaart werd in 1826 gedrukt door Brepols. Als grondlegger inspireerde hij anderen en al vlug waren er 7 fabriekjes. Thans zijn deze blijven voortbestaan door de fusie in Carta Mundi, waar vandaag 700.000 spellen per dag worden gemaakt. In het museum werd ons de evolutie van de productie van het kaartspel live getoond. Het museum beschikt ook over de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de Nederlanden. Bovendien heeft het museum ook een unieke verzameling drukpersen en gereedschappen. De stoommachine in werking gesteld door gepensioneerde drukkers was een openbaring voor de deelnemers. Een spel kaarten was dan ook een dankbare herinnering aan dit bezoek.
  • als regio die met innovatieve bedrijven en schitterende resultaten wordt opgemerkt omwille van haar internationale groeistrategie. Een bezoek aan Soudal, een bedrijf dat siliconen en lijmen produceert voor tal van andere activiteiten o.a. in de bouwsector, de auto-industrie, de vliegconstructie, enz… wereldwijd, was daar een perfect voorbeeld van. Dit familiebedrijf van Vic Swerts, manager van het jaar in 2014, heeft een omzetcijfer van 565.000.000 € en kende in 2014 en een groei van 15,4 %. Het blijft groeien door ambitieuze acquisities in alle continenten met eigen filialen en productievestigingen. Het was een eer voor de erenotarissen om het nieuwe hoofdkwartier en de productievestiging van Soudal te bezoeken. Zij waren er getuige van dat het wetenschappelijk onderzoek, de strategie en de controle over de productie gecentraliseerd blijft te Turnhout.

Tot slot van deze uitstap naar Turnhout werden de erenotarissen uitgenodigd in het guesthouse van Soudal alwaar zij werden vergast op een zeer gesmaakt pianorecital door Nel Swerts en Fleur Claesen, afgesloten met een receptie van Corsendonkbieren, wereldwijd bekend en aangeboden door Brouwerij Keersmaekers.


Tekst: Jean-Paul Van Ussel
Foto’s: Paul Godin

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s