Sylvain is hip!

De hoek van de Vlaamsesteenweg en Leon Lepagestraat in Brussel. Zwarte cijfers op een spierwitte gevel. Alleen kenners weten dat deze verwijzen naar de verschillende collecties van Maison Martin Margiela, intussen simpelweg Maison Margiela. Wie binnen wil, moet aanbellen. Dat lijkt misschien hautain, maar laat je niet afschrikken. Het idee erachter is dat je aanbelt zoals je dat doet als je bij vrienden langsgaat. Eenmaal binnen word je persoonlijk en hartelijk ontvangen. Alle personeel bij Maison Margiela draagt een witte labojas, als zijn de klanten proefkonijnen die onder handen moeten worden genomen. Vandaag is het de beurt aan Sylvain Bavier.

Sylvain Bavier

Sylvain is geassocieerd notaris in La Louvière en kleedt zich eerder klassiek. Voor het werk draagt hij een tweedelig pak met das, manchetknopen én stoefertje. Schoenen zijn van het Richelieu-type. Zijn hemden zijn allemaal wit, blauw of gestreept. Veilig en gemakkelijk te combineren.
Later zal Linda ons leren dat stoefertjes, net zoals strikjes en dassen, weer helemaal in zijn. ‘Bij het jonge volk welteverstaan. Mijn tachtigjarige vader vindt die dingen voor oude mensen en dus niets voor hem.’ (lacht) Sylvain is dus hip!

We worden naar de eerste verdieping verwezen die voorbehouden is voor de mannencollectie. Daar wacht Patrick ons op. Deze getatoeëerde man heeft er, net als Sylvain, zichtbaar zin in. Sylvain smijt nonchalant zijn jas in een hoekje ten teken dat hij er klaar voor is. Patrick vraagt naar de kledingmaat van Sylvain. ‘46. In principe’, lacht Sylvain. ‘Ideaal’, roept Linda opgetogen.

Het passen begint. Het eerste jasje, zwart met asymmetrische ecru accenten, is niet zijn ding. ‘Te veel John Travolta in Grease.’ Dan maar eens een camioneur proberen. In tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden heeft dit niets met truckers te maken, maar alles met het iconische stuk van het huis: een gilet met ritssluiting. Die komt in elke collectie terug, in een andere kleur. Dat valt al beter in de smaak.

Maar natuurlijk weet Linda wel wat Sylvain mooi vindt. Samen met Patrick helpt ze hem in een volledig zwart kostuum. Knap! Eventueel kan een smalle grijze das het geheel breken, maar dat is niet noodzakelijk. Sylvain knikt tevreden. ‘Deze vest kan ik ook mooi combineren met een jeans, zo heb ik meteen twee outfits (lacht).’

Het geheel wordt aangevuld met een zwarte schoudertas en vervolgens met een overjas. ‘Die tas is wel een beetje facteur’, zegt Linda, ‘maar dan wel een moderne.’ Het is alleszins wel iets wat Sylvain zou dragen. ‘Perfect als ik veel dossiers moet meenemen.’ De overjas die Linda aanreikt is superlicht en heeft de juiste lengte, in tegenstelling tot vele anderen. ‘Zo eentje kan ik wel gebruiken’, zegt Sylvain. ‘Ik vind het vaak moeilijk om een jas over een kostuumvest te dragen, maar bij regenweer is dat wel handig.’ Linda is er zelf ook helemaal weg van! ‘Bestaan die ook voor vrouwen’, informeert ze bij Patrick, de mannenversie passend. Helaas niet.

Sylvain BavierOm af te sluiten schuift Linda nog een paar slippers naar voor. Een moderne versie van Birkenstock. ‘Aha, slippers, dat doet aan vakantie denken’, zegt Sylvain opgetogen. Maar eens de flexibele kurksandalen aan de voeten, bekent hij toch meer een fan van Docksides te zijn. Al zit het prijskaartje daar misschien ook voor iets tussen. ‘Ciel, je n’ai plus d’argent!’

Vervolgens trekken we naar ‘Café Costume’. U raadt het al: voor een kostuum. Niet echt de opzet van deze rubriek, maar Linda verzekert ons dat een kostuum van Café Costume niet zomaar een euh… kostuum is. Hier kun je terecht voor een stijlvol kwalitatief pak, op maat gemaakt én betaalbaar. “We’ll make sure your pockets are still deep enough to put your wallet in afterwards” prijkt op hun website.
Een kleermaker helpt je bij het kiezen van de stof, de knopen, de stiksels, de voering… zodat je zeker bent van een exclusief pak dat perfect past. Ook voor allerhande accessoires ben je hier aan het juiste adres: manchetknopen, handschoenen, bretellen, dassen en strikjes van Entre Chien et Loup.

Een gevolg van dat maatwerk is dat niet alles voorhanden is en Linda maar beperkt kan snuisteren. ‘Op een kostuum moet je vallen,’ zegt ze, ‘het is erop of eronder.’
Sylvain hijst zich in een beige driedelig pak en krijgt vervolgens een strikje aangemeten. ‘Maar dat is geen écht strikje,’ klinkt hij lichtjes teleurgesteld bij het zien van de haakjessluiting. ‘Een strikje knopen is nochtans een ware kunst.’

Linda is in de wolken met het kostuum. ‘Zo heeft hij iets weg van een English gentleman.’ Ook Sylvain is tevreden. ‘Ik heb altijd moeite met lichte kleuren, zeker in de winter. Maar ik hou wel van deze mooie lichte stof.’

Voor het plezier passen we nog enkele andere kostuums. Zoals een groene fluwelen smoking en een oerklassieke pied-de-poule vest met een pittig detail: een voering bezaaid met kleurrijke pin-ups.
Sylvain is alvast blij met dit adres. ‘Ik koop mijn kostuums altijd op hetzelfde adres. Omdat ik korte armen heb, vind ik moeilijk hemden met manchetknopen. Dat probleem is nu van de baan.’

Linda Van Waesberge, personal shopper en styliste, neemt notarissen en medewerkers op sleeptouw naar haar favoriete adressen. Ze laat zien dat er zoveel meer is dan een maat- of mantelpak om professioneel voor de dag te komen. Tijd voor een nieuwe wind door de garderobe!


Met dank aan:
Maison Margiela
Vlaamsesteenweg 114
1000 Brussel

Café Costume
Léon Lepagestraat 24
1000 Brussel


Tekst: Bo Bogaert – Foto’s: Lies Engelen

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s