Lorette Rousseau draagt het voorzitterschap KFBN over aan Erik Van Tricht

 

Tijdens de Algemene Vergadering van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat op 16 juni gaf notaris Lorette Rousseau na drie jaar het voorzitterschap door aan notaris Erik Van Tricht.

Het was een druk in de gebouwen van Credoc voor de afscheidsreceptie van Lorette Rousseau en tegelijk ook de intredereceptie van de nieuwe voorzitter. Heel wat prominenten uit het notariaat waren aanwezig om Lorette Rousseau eer te betuigen en kersvers voorzitter Erik Van Tricht te verwelkomen.

Erik Van Tricht en Lorette Rousseau

Minister van Justitie Koen Geens nam meteen het voortouw en sprak beiden lovend toe. Onder het voorzitterschap van notaris Rousseau werd het beroep onder meer onderworpen aan de btw en trad het Belgisch notariaat het tijdperk van eRegistration binnen. Een hele ommezwaai voor het notariaat en voor Lorette Rousseau meteen een rijkelijk gevuld mandaat. De minister maakte er geen geheim van dat hij nauw met haar had samengewerkt. Eerst als minister van Financiën en vervolgens als minister van Justitie. Zo maakte hij kennis met haar aanhoudende inzet, luisterbereidheid en bemiddelingstechnieken.

Lorette Rousseau heeft duidelijk haar mannetje gestaan in de notariaatswereld. En daar mag ze als eerste vrouwelijke voorzitter fier op zijn. Wat dat was echter lang niet vanzelfsprekend. Op het vlak van gendergelijkheid hield het notariaat er lang een conservatieve houding op na. Onze, inmiddels, erevoorzitster blikte in haar speech terug op de positie van de vrouw in het notariaat aan de hand van twee anekdotes …

Een eerste poging om vrouwen toe te laten tot het notarisambt dateert van het wetsvoorstel van de Heer Proust, neergelegd op 9 december 1920. De discussie die hierop volgde in het parlement was helaas weinig beloftevol…

« Est-ce juste ? Est-ce bien ?

Le parfait notaire ne se conçoit pas sans le sens des affaires, sans une certaine gravité d’attitude, de la pondération dans le jugement, et une prudente sagesse dans le conseil et la décision. Est-ce à dire que la femme soit dépourvue de ces qualités ? Loin de là. Il reste que le notaire détient une parcelle de l’autorité publique, tant par l’authenticité qu’il donne aux actes de son ministère, que par la formule exécutoire dont il les revêt. Mais cette double délégation n’est pas en soi incompatible avec la nature de la femme.

Donc, en théorie, l’exclusion absolue ne se justifie pas. Si nous descendons dans la pratique, la question change de face. Le rôle social de la femme n’est pas et ne saurait être de marcher en tout et toujours à l’égal de l’homme. Sa constitution physique s’y oppose souvent, sa mentalité différente le lui conseille dans bien des cas, pour son propre intérêt.

On peut envisager des circonstances où il serait utile que le notariat soit accessible à la femme. S’il s’agit, par exemple, d’une  petite étude de campagne, impossible à supprimer. Mais dans la plupart des cas, et surtout pour les études importantes, quand une responsabilité considérable pèse sur une tête dirigeante, quand il s’agit d’avoir un grand esprit de suite et de réflexion, il faut maintenir que l’homme s’impose et s’imposera toujours.

Et de conclure : la femme n’a rien à gagner, mais tout à perdre, à descendre de son piédestal pour se mêler à une lutte, la lutte des intérêts, qui blesse bien souvent et tue quelquefois ».

In 1948 ondernam senator Ciselet een nieuwe poging om vrouwen tot notaris te benoemen. Oorspronkelijk kreeg ook dit wetsvoorstel weinig steun van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Haar reactie was kort en duidelijk : « la place de la femme est avant tout à son foyer ». Maar twee jaar later, op 15 maart 1950, waren de eerste vrouwelijke notarissen eindelijk een feit en was de wind op de Federatie eveneens gedraaid. De toenmalige voorzitter stelde zich positief op om vrouwelijke confraters te verwelkomen en hij voegde er zelfs aan toe “un jour viendra peut-être où une femme  sera élue présidente d’une chambre, ou sait-on jamais, présidente de la Fédération!”

De aanhouder wint! Het heeft uiteindelijk nog 62 jaar geduurd maar Lorette Rousseau gaat de geschiedenis in als eerste voorzitster van de Federatie! Ze kreeg een rijkelijk gevuld mandaat te behartigen. En ze heeft bewezen dat in goede banen te kunnen leiden. En geen man die rechtstond dat hij het beter had gedaan!

Ten slotte bevestigde de minister dat hij het volste vertrouwen heeft in notaris Van Tricht die enthousiast en diligent de fakkel overneemt. Wij wensen hem alvast veel succes!


Tekst: Delphine Brandhof – Foto’s: Denis Erroyaux

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s