Laurence Deltomme, voorzitster van de VLN

De Vereniging Nederlandstalige Licentiaten en Masters in het Notariaat, kortweg VLN, vertegenwoordigt de belangen van de stagiair en de notariële jurist. Naast de provinciale afdelingen is er een overkoepelend nationaal orgaan dat aanwezig is in verschillende notariële instanties en zich bezighoudt met evenementen als het VLN-Congres en het galabal. Laurence Deltomme is de nationale VLN-voorzitster voor de periode 2014-2016. Een kennismaking met deze goedlachse, ambitieuze dame.

Laurence, vertel eens wat over jezelf.
Ik ben geboren in Oostende en daarmee is West-Vlaanderen meteen mijn thuisbasis. Ik groeide op in Brugge, maar zakte af naar het zuiden van het land, over de taalgrens, om mijn twee laatste jaren middelbaar onderwijs in het Frans te volgen. Toen ik besloot Rechten te studeren, keerde ik terug naar mijn bakermat waar ik de eerste twee jaren van de opleiding aan de Kulak volgde. De rest van mijn studies voltooide ik aan de KUL. Na mijn Rechtenopleiding, behaalde ik een Master in het Notariaat en een Master na Master in de Fiscaliteit. Inmiddels heb ik mijn studentenleven verlaten, doch niet mijn studentenstad. Momenteel ben ik werkzaam als notarieelstagiair bij de geassocieerde notarissen Maes & Adriaens te Leuven.

Wellicht vormde mijn Leuvense studentenleven al de basis voor mijn werk voor de VLN. Ik maakte veel plezier en zat in het bestuur van een studentenclub. Daar verwierf ik vele vaardigheden die ik vandaag in het bestuur van de VLN inzet, zoals zin voor verantwoordelijkheid, een groep leiden, initiatief nemen… Toen ik de stap zette van het studentenleven naar het werkende leven, maakte ik ook de overgang van de studentenclub naar de VLN. Zodra ik mijn stage begon werd ik na amper één activiteit en onverwachts tot bestuurster gecoöpteerd voor VLN Vlaams-Brabant. Op nationaal niveau trad ik toen bij in de voorbereiding van het notarieel gala. Het kriebelde dan ook om bij de tweejaarlijkse verkiezingen hoog te mikken en in september 2014 volgde ik Katrien Van Kriekinge op als VLN-voorzitster.

Wat was je drijfveer om voorzitster van de VLN te worden?
Volgens mij is het leidinggevend aspect mijn grootste drijfveer. De VLN bestaat uit een groep vrijwilligers. Je hebt een voorzit(st)er die het voortouw neemt, maar tegelijkertijd steunt op het bestuur en de sympathisanten om de VLN werkende te houden. Onze jaarlijkse topactiviteiten zoals het galabal en het succesvol congres zijn noodzakelijk teamwerk van verschillende VLN’ers.

Mijn werkschema is zo georganiseerd dat ik quasi een halve dag per week vrij ben om deel te nemen aan allerlei vergaderingen. En ook buiten mijn werkuren steek ik nog veel tijd in de VLN. Er zijn de maandelijkse avondvergaderingen met het bestuur, tweemaandelijkse algemene vergaderingen met de provincies erbij en er is een apart organiserend comité voor zowel het congres als het gala. Ik ben dan wel de spreekbuis en draaispil van de VLN, maar gelukkig goed omringd om de VLN werkbaar te houden.

Wat tracht je te bereiken tijdens je 2-jarig mandaat?
Communicatie en transparantie zijn de mijlpalen die ik in mijn voorzitterschap vooropstel om zoveel mogelijk (potentiële) VLN’ers te bereiken. Ik ga naar zoveel mogelijk VLN- activiteiten, zowel nationaal als provinciaal en via onze facebookpagina trachten we zo snel mogelijk informatie te verspreiden. Daarnaast ben ik ook steeds via mail te bereiken: voorzitter@vln.be. Ik zet mij 200% in voor mijn mandaat om efficiënte antwoorden en oplossingen te bieden.

Recent werd een nieuwe versie van de VLN-site gelanceerd. Uiteraard gaat dit gepaard met mankementen. In de mate dat ons budget het toelaat, laten we de site updaten.

Ik vind het ook zeer belangrijk dat de VLN commercieel goed in de markt ligt. Ik haal graag mijn grootste glimlach boven om potentiële sponsors aan te spreken en een goede relatie met bestaande te onderhouden.

Hoe behartigt de VLN de belangen van de stagiairs?
Momenteel zijn we in volle voorbereiding van de Staten-Generaal onder de auspiciën van minister van Justitie Koen Geens om een aantal zaken aan te pakken die momenteel spaak lopen in de uitvoering en opvolging van de stage. Deze Staten-Generaal is voorzien komende herfst.

Het voordeel van de VLN is dat zij op verschillende niveaus binnen de notariële instellingen actief is waardoor een goede lobby voor de belangen van de stagiair verzekerd is. Zo werken wij nauw samen met de Nederlandstalige Raad, de Federatie en de Nationale Kamer.

De VLN is als het ware het klankbord van de notariële stagiairs. Stagiairs moeten weten dat ze bij de VLN terecht kunnen zowel voor, tijdens als na de stage. In lijn hiermee streven wij naar een goede voorbereiding op het notarieel vergelijkend examen. Het VLN-congres op nationaal niveau draagt daar zeker toe bij en is ongetwijfeld een succes. We zien immers dat niet alleen de VLN’ers deelnemen, maar ook kandidaat-notarissen en notarissen, jong en oud. Daarnaast bieden ook de provincies, ieder op hun manier, een voorbereiding op het examen aan. Die voorbereiding bestaat vaak uit het oplossen van een vroegere versie van het examen en kent steeds een zeer grote opkomst.

Hoe serieus wordt de VLN genomen binnen het notariaat?
In mijn ervaring wordt de VLN overal warm onthaald. Wij worden uitgenodigd op het Conclaaf van Nevele waar een jonge inbreng wordt geapprecieerd wanneer over actuele notariële problemen wordt gereflecteerd. Daarnaast toont onze deelname aan de maandelijkse vergaderingen van de Nederlandstalige Raad aan dat wij geen genegeerde vereniging zijn in het notariswezen, maar dat we wel degelijk een rol spelen binnen belangrijke organisaties waar een jonge visie gewaardeerd wordt.


De VLN staat open voor alle Masters Notariaat die hun diploma op een Vlaamse Universiteit behaalden. Het lidmaatschap is gratis. Iedere Vlaamse provincie en Brussel kent een provinciale afdeling die voor hun leden wetenschappelijke, culturele en ontspannende activiteiten organiseren. De agenda en alle informatie m.b.t. de VLN is terug te vinden op de website www.vln.be.


Tekst: Delphine Brandhof – Foto’s: Lies Engelen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s