Terug in de boot geraken

De armoede en maatschappelijke uitsluiting bestrijden van Brusselaars die, om wat voor reden ook, “uit de boot zijn gevallen”. Dat is de missie van Atelier Groot Eiland in Sint-Jans-Molenbeek, het project dat financieel gesteund werd door de notarissen die in 2014 deelnamen aan de 20km door Brussel.

Het is een drukte van jewelste als we het grote gebouw aan de Henegouwenkaai, langs het Brusselse kanaal, binnenstappen. Mensen van alle nationaliteiten lopen af en aan, klop- en boorgeluiden komen ons langs alle kanten tegemoet en de geur van exotische specerijen prikkelt de neus. We bezoeken Atelier Groot Eiland net na de middag, wanneer de laatste bezoekers van het restaurant zich klaar maken om te vertrekken en de middagshift er bijna op zit. “We zullen in de tearoom gaan zitten”, zegt communicatieverantwoordelijke Betty Reyniers, “daar is het iets rustiger.”

Doorstromen
Al dertig jaar lang kunnen kansarme Brusselaars, werklozen of mensen die het sociaal moeilijk hebben, in het Atelier terecht. Om een beroep te leren, om hun zelfwaarde op te krikken en om hun isolement te doorbreken. “Atelier Groot Eiland bestaat eigenlijk uit vier ateliers”, steekt Reyniers van wal. “Schrijnwerkerij Klimop en restaurant Heksenketel zijn twee doorstromingsateliers. Dat wil zeggen dat mensen hier 8 tot 18 maanden lang een opleiding kunnen volgen en werkervaring kunnen opdoen in schrijnwerkerij of horeca. Daarna is het de bedoeling dat ze doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.”

Naast de schrijnwerkerij en het restaurant zijn er bij Atelier Groot Eiland ook nog twee ateliers arbeidszorg: tearoom ArtiZan en het verzendatelier Etiket. “Hier kunnen mensen terecht met psychische problemen”, zegt Reyniers. “De reden waarom ze hier zijn, is heel divers, dat gaat van gevallen van misbruik tot zwaar autisme. Ze baten de tearoom uit en maken ook wafels en gebak dat ze hier verkopen. In het creatief atelier van ArtiZan worden dan weer objecten gemaakt, gelinkt aan de tearoom, met een functie dus. En bij Etiket doen ze het verzendwerk voor onder meer Brussel Deze Week en het Kaaitheater.”

De mensen van ArtiZan en Etiket komen drie à vier halve dagen per week werken, zegt Reyniers, omdat er ook niet té veel druk op hun schouders gelegd moet worden. “Maar pas op, ze doen hier een echte job. Eentje die dan wel op hun maat is gesneden, maar het is geen bezigheidstherapie. Maximaal vier jaar kunnen wij hen hier houden, daarna proberen we via andere organisaties een nieuwe plek voor hen te vinden. Soms zitten er ook mensen tussen die naar een beschutte werkplaats kunnen en af en toe hebben we iemand die geschikt blijkt te zijn om naar Heksenketel of Klimop door te stromen.”

Iedereen welkom
De cliënten van de doorstromingsateliers komen hier meestal terecht via het OCMW, de VDAB of Actiris, of ze zijn zelf spontaan gekomen. “We maken geen enkel onderscheid tussen geslacht, leeftijd, religie of origine”, zegt Reyniers. “Iedereen is welkom. We houden wel “intake”-gesprekken, waarbij we polsen naar de motivatie van de kandidaten, want dat is belangrijk. Ze moeten willen werken en vooruit gaan. Ook hun attitude moet juist zitten: op tijd komen, ons verwittigen als ze ziek zijn, dat soort zaken. Zo moet dat op de werkvloer en dus hier ook.”

Momenteel begeleidt Atelier Groot Eiland een negentigtal mensen en daarmee zit het aan zijn plafond. Wie er nu bij komt, komt eerst op een wachtlijst terecht. Vroeger vond tot 80% van hen snel een baan als ze op de arbeidsmarkt kwamen. Door de slechte economische situatie is dat wel naar 60% gedaald, wat nog altijd een meer dan behoorlijk resultaat is.

Kwartliter melk
Alle ateliers worden uiteraard begeleid door professionals, echte schrijnwerkers en koks, maar ook bijvoorbeeld coaches die hen Nederlands leren of die initiatiecursussen computer geven. “Vier dagen op vijf werken ze in onze ateliers”, legt Reyniers uit “De vijfde dag volgen ze dan taallessen of computerinitiatie of bijvoorbeeld lessen meetkunde. Als je niet weet wat pakweg 1/4e liter melk is…tja, dan kan je in een keuken niet veel gaan doen, natuurlijk.”

De resultaten van al die inspanningen zijn dagelijks in het restaurant te consumeren. Hier kan men tussen twaalf en twee terecht voor een uitgebreid aanbod aan schotels en hapjes aan democratische prijzen, zo’n tachtig tot honderd worden er elke dag bereid. Bedrijven of instanties kunnen op Heksenketel een beroep doen voor hun catering.

Ook in de schrijnwerkerij kunnen ondernemingen en particulieren terecht: als ze parket willen leggen, als ze stoelen of een kast nodig hebben, of zelfs een complete keuken. Een van de gasten die in de schrijnwerkerij bezig is, is de 33-jarige Alexander. “Ik heb een artistieke interieuropleiding gedaan”, zegt hij. “Maar hier leer ik de basistechnieken schrijnwerkerij en hoe ik met de machines moet omgaan. Ik heb nu mijn eerste maand achter de rug, acht maanden gaat mijn opleiding hier duren.” En daarna? “Ik zou heel graag zelf meubels, kasten en stoelen gaan ontwerpen. Ik heb nu meegedaan aan een wedstrijd van Muntpunt en een ontwerp voor een stoel ingestuurd. En samen met de begeleiders ben ik die nu aan het verfijnen. ’t Zou natuurlijk fantastisch zijn als ik dat kon winnen.”

Meer informatie over Atelier Groot Eiland leest u op hun site: http://www.ateliergrooteiland.be/nl/ateliers/


Tekst: Frederic Petitjean
Foto’s: Lies Engelen

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s