Zichzelf zijn, maar anders

Jamila Maghra jongleert met succes tussen een halftijdse functie bij het Brusselse kantoor Actalys en haar job als imagocoach bij “Style by Jamila”.

Voor iemand die bezig is met imago en kledingstijl, is Jamila verrassend hartelijk. Haar relatie met anderen staat steeds centraal en haar aandacht gaat uit naar ieders innerlijke capaciteiten. Dit enthousiasme is wellicht een van de redenen van haar succes. De afgelopen twee jaar deden meer dan 200 mensen op haar een beroep om hun imago – en levenswijze- te verbeteren.

De jonge vrouw zat op dat ogenblik in een professionele dip. “Ik voelde me goed in het kantoor waar ik werkte en bij mijn collega’s, maar ik voelde dat er iets ontbrak op vlak van persoonlijke ontplooiing.” Vervolgens probeert ze tal van creatieve technieken uit: schilderen, knutselen, … toch is dit niet haar ding. “Op een ochtend, herinnert ze zich, wist ik wat ik voor anderen wou betekenen. Ik had mezelf zien werken met kleuren, stoffen, figuren, en hielp mensen zich goed te voelen in de gepaste look.”

Zichzelf zijn, maar anders 

Achteraf gezien, weet ze nu dat deze keuze haar eigenlijk al sinds lange tijd voorbestemd was: “Ik vond het altijd al fijn om sommige van mijn collega’s kledingadvies te geven of tips om een kledingstuk anders te dragen, … Niet om kritiek te geven, wel om te verbeteren.”

Maar wat voor haar echt de doorslag gaf, was een gesprek met een vriendin begin 2013. Deze vriendin zat in een depressie. Ze was er in geslaagd veel gewicht te verliezen, maar voelde zich nog steeds niet goed in haar vel. “Als je je leven wil veranderen, begin dat met je look”, zei Jamila die haar eerste stijlinterventie bij haar vriendin uitvoerde. “Resultaat: haar collega’s begonnen haar stijl over te nemen, terwijl zij tot dan toe eerder teruggetrokken was en niet opviel”, lacht ze.

Zodra de beslissing genomen was, kwam alles in een stroomversnelling terecht. Op twee maanden tijd richt Jamila haar eigen website op, opent zij een Facebookpagina en organiseert zij haar eerste opendeurdag. 125 mensen worden uitgenodigd. Dankzij mond-tot-mondreclame komen er uiteindelijk 88 genodigden langs.

Een techniek die Jamila nog altijd perfect onder de knie heeft, wellicht dankzij een aanpak die verder gaat dan enkel en alleen het uiterlijke en zich richt op de persoonlijkheid van haar klanten. Ze probeert haar klanten namelijk steeds duidelijk te maken dat wat mensen beperkt, juist de onmogelijkheid is om zichzelf te aanvaarden, zichzelf graag te zien, zichzelf te respecteren. “Zichzelf zijn, maar anders, is wat ik voor mijn klanten voor ogen heb”, licht ze toe. “Ik wil dat de mensen zich opnieuw ontdekken, datgene naar boven halen wat zij dikwijls, zonder dat zij dit beseffen, in zich verborgen houden. Ik hou niet van het woord “relooking” dat een radicale verandering van het uiterlijk inhoudt. Voor mij is ‘zijn’ belangrijker dan ‘schijn’. Het is dus belangrijk dat de mensen met wie ik werk zichzelf begrijpen en aanvaarden voor ik hun look aanpak.”

Ook mannen

Jamila heeft een indrukwekkende waaier aan activiteiten uitgebouwd. Ze biedt “klassieke” imagocoachdiensten aan, zoals de juiste kleuren kiezen, een eigen kledingstijl helpen uitwerken, make-uptechnieken aanleren en technieken om rondingen te camoufleren. Maar ze helpt haar klanten ook de inhoud van hun kleerkast aan te pakken of helpt hen bij hun aankopen of bij het intelligent vullen van hun reiskoffer. “Met dit laatste ben ik begonnen op verzoek van een aantal vrienden die niet goed wisten wat ze op vakantie zoal moesten meenemen. We kunnen nooit de volledige inhoud van onze kleerkast meenemen. Bovendien is onze bagage anders naargelang we op citytrip, cruise of huwelijksreis vertrekken. Ik help hen de kleren te kiezen die een bepaalde stijl kunnen creëren op vakantie.”

Haar waardevol advies is ook een origineel verjaardagscadeau voor jongeren. Ze gaat met hen op stap “als personal shopper” of organiseert een workshop hoge hakken dragen voor een avondje onder vriendinnen.

Jamila houdt zich niet alleen met “luchtige” zaken bezig. Ze assisteert bepaalde klanten bij de voorbereiding van een belangrijk professioneel moment, zoals een sollicitatiegesprek of een stage. En hoewel zij vooral vrouwen begeleidt, zijn er ook mannen die haar hulp inschakelen. Mannen willen in de eerste plaats leren hoe je kleuren correct met elkaar kan combineren en hun lichaamsbouw leren kennen.

Jamila werkt ook samen met verenigingen die vrouwen met kanker steunen. “Ik doe veel aan meditatie, ik ken het belang van een positieve energetische inbreng”, benadrukt ze. “Het was dus evident voor mij om deze vrouwen te begeleiden en hen hun schoonheid opnieuw te laten ontdekken.”

En de notaris?

Jamila is veertig, gehuwd en mama van twee kinderen. Hoe slaagt zij erin om al deze activiteiten te combineren? “Het klopt dat ik inderdaad drie levens hebben, twee professionele en één familiaal leven, en dat ik niet genoeg heb aan 24 uur in een dag, maar ben volledig opengebloeid, en daar haal ik mijn kracht uit. Ik voel me echt wel goed nu. Weten dat mensen zich beter voelen wanneer ik hen advies heb kunnen geven, geeft mij voldoening.”

Maar wat vindt Jamila nu van de look van de zowel mannelijke als vrouwelijke notaris?  “Waarom niet voor kleur gaan en stoffen met elkaar combineren om een eigen stijl te creëren. Ik spreek dan voor alle gelijkaardige beroepen (bankiers, advocaten, verzekeraars, …). Stop met eentonig te zijn en durf origineel te zijn. Het imago dat we uitstralen maakt deel uit van ons visitekaartje.”


Bedrijfsworkshop:
“Het uiterlijk bepaalt onze eerste indruk”

Sinds kort biedt Jamila een coachingformulie aan op de werkvloer. Ze heeft deze formule onder meer uitgetest in een aantal Brusselse kantoren.
De workshops zijn speels en interactief opgevat. Na een presentatie van de basisprincipes voor een geslaagde eigen stijl, is er een oefening waarbij je zelfbeeld en het beeld dat anderen van je hebben met elkaar geconfronteerd worden. Een oefening die dikwijls zeer positief is voor de relaties binnen een team.
Vervolgens nemen de deelnemers deel aan vier praktische workshops (kleur, stijl, figuur, make-up) waarbij iedereen advies van de coach krijgt.
De coaching bestaat ook in een privéversie, de afterworkbeauties. Deze sessie gaat door in het huis van een gastvrouw, die zelf, gratis coaching krijgt. Achteraf krijgt iedere deelnemer een persoonlijke kleurenkaart, fotomontage, enz.

Info : « Style by Jamila » –  www.stylebyjamila.com – www.facebook.com/StyleByjamila


Tekst: Carine Vassart – Foto’s: Lies Engelen

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s