VLN met de Vespa door Limburg

Naar jaarlijkse traditie organiseert een van de provinciale afdelingen de zomeractiviteit van VLN Nationaal. Dit jaar was het de beurt aan de provincie Limburg om de honneurs waar te nemen.

Naar jaarlijkse traditie organiseert een van de provinciale afdelingen de zomeractiviteit van VLN Nationaal. Dit jaar was het de beurt aan de provincie Limburg om de honneurs waar te nemen.

Onder een twijfelende zomerzon verzamelden nagenoeg 40 VLN’ers rond de middag van 23 augustus in Bilzen voor een ontdekking van voornamelijk Zuid-Limburg en Haspengouw met Vespa’s. Na een theoretische briefing en wat proefrijden, vertrok de gemotoriseerde kolonne van ongeveer 20 originele Vespa’s voor een dagtocht langs kastelen, herenhoeves, fruitplantages en diverse andere lokale bezienswaardigheden.

Wat door velen niet goed geweten is, is dat de provincie Limburg eigenlijk een historisch buitenbeentje is in vergelijking met de andere Vlaamse provincies. Het grote verschil met de rest van Vlaanderen is dat Limburg tot het einde van de 18de eeuw deel uitmaakte van het prinsbisdom Luik. De regio maakte dus geen deel uit van de historische Spaanse of Oostenrijkse Nederlanden zoals de andere Vlaamse regio’s.

Deze rijke klerikale en adellijke geschiedenis van de regio werd snel duidelijk: onder meer het kasteel van Hex (in Heers, Heks), het kasteel van Bommershoven, het kasteel van Rullingen, het kasteel van Rijkel en Chateau de la Motte (in Gelmen) passeerden de revue. Af en toe even halt houden bij deze unieke locaties om ze (nog) wat langer te kunnen bewonderen, willen we graag als tip meegeven, want een bezoek aan deze en de vele andere kastelen die er in de ruime regio Sint-Truiden – Borgloon te vinden zijn, is absoluut een aanrader.

De zon verkoos het weliswaar om af en toe plaats te maken voor wat korte, maar pittige regenbuien, gelukkig steevast op momenten dat we onze scooters even geparkeerd hadden om van de lokale horeca te proeven of zelfs bij een “lokale” wijnbouwer te gaan degusteren. Toen uiteindelijk bleek dat alle wijngaarden van deze wijnbouwer zich in de Duitse Moeselstreek bevinden, kon dat de pret van het proeven niet drukken.

Behalve de vele kastelen is Haspengouw uiteraard ook bekend voor zijn belangrijke agrarische economie met o.m. de grootste nationale productie van appels en peren. Als gevolg van de Russische boycot van ons Belgisch fruit, werd iedereen dan ook getrakteerd op verse lokale peren.

Naast vele kastelen en de prachtige uitgestrekte weilanden en plantages, deed onze route ook enkele opnamelocaties aan van de tv-serie Katarakt en de Oscargenomineerde film Rundskop van de Sint-Truidense regisseur Michaël Roskam. Deze bleken uiteindelijk trouwens een ware katalysator voor het lokale (fiets)toerisme dat echt piekt in de bloesemperiode (meestal tussen begin april en begin mei).

Een zeer ontspannende en aangename dag werd uiteindelijk afgesloten met een overheerlijke BBQ in het prachtige domein van Alden Biesen. Dit domein dat eigenlijk een vroegere landcommanderij is die architecturaal de combinatie maakt van o.m. een kasteel, kerk, waterburcht en diverse tuinen is op zichzelf al een bezoek waard. Vandaag bevindt zich hier overigens een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid.

Dat VLN Nationaal meer dan ooit leeft, blijkt uit de enthousiaste opkomst van jeugdige licentiaten en masters in het notariaat. Zij staan ongetwijfeld garant voor een dynamische en gedreven opvolging van de huidige generaties notarissen.

 

Tekst en foto’s: Katrien Champagne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s