Een ‘foodie’ notaris in de Vlaamse Ardennen

 In het mooie glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen, daar waar menig wielertoerist met knarsende tandwieltjes de hellingen van de Ronde van Vlaanderen opfietst, ligt het kantoor van notaris Brigitte Vermeersch, te Horebeke.

Afspraak bij La Bonnotte, een gezellige bistro in het piepkleine dorpje Nukerke.

Notaris Brigitte Vermeersch
Notaris Brigitte Vermeersch

Eric Sohl: Notaris Vermeersch, waarom heeft u dit restaurant gekozen?
Brigitte Vermeersch: Wel, eigenlijk ken ik La Bonnotte via cliënten van het kantoor. Chef Bertrand Thienpont, heeft het restaurant aangekocht en ons kantoor heeft de hele transactie opgevolgd. Ze zijn ook nog geen jaar open en het is hier écht heel smakelijk eten. De chef heeft hier na een stage in Frankrijk en studies in Koksijde een modern ogend restaurant opgebouwd met een heel schappelijk geprijsd menu.

ES: Waarom heet het La Bonnotte?
BV: Wel, Bertrand wil eigenlijk de aardappel herwaarderen. Een ‘bonnotte’ is een heel kleine aardappel met een zilte, zeewatersmaak uit Noirmoutiers, de enige plaats ter wereld waar deze aardappelsoort gekweekt wordt. Vanaf mei zijn ze beschikbaar en dan worden ze gebruikt in de bereidingen.

ES: Wat brengt de lunch vandaag?
BV: De lunch vandaag bestaat uit een knolseldersoepje met groentenchips, een gepocheerde kabeljauw met hollandaise saus en als afsluiter een vers gedraaide dame blanche. Elke twee weken is er een nieuwe kaart. De lunch is € 22 en dat is toch wel een goede prijs.

ES: En wat drinken we daarbij?
BV: Ik moet deze namiddag nog een openbare verkoop leiden en heb nog een zware dag voor de boeg, dus ik ga het bij water houden. Moest het een vrije dag zijn dan zou ik een glaasje rode en liefst Italiaanse wijn kiezen.

ES: Bent u een ‘foodie’-notaris?
BV: In de jaren ‘90 heb ik een opleiding gevolgd tot restauranthouder en heb ik dus de nodige kennis van de culinaire technieken. Ik kook en proef héél graag. Het is eigenlijk altijd al een passie geweest, want ik heb verschillende kooksessies in restaurants gevolgd, maar dan heb ik met mijn echtgenoot besloten om me toch niet verder in de horeca te verdiepen. Natuurlijk moet je als notaris al je energie in je kantoor en je medewerkers steken, dus de passie beperkt zich tot weekends of vrije dagen want ik wil er liefst een hele dag aan besteden. Voor mij is dat echt een hobby.

ES: Heeft u al van kindsaf aan gekookt?
BV: Eigenlijk niet nee. Ik kon helemaal niet koken en toen ik getrouwd ben kreeg ik van mijn moeder het kookboek van de KVLV. Ik geef de nieuwe versie van dit kookboek aan mijn kinderen als ze het huis verlaten.

ES: Wat is uw stijl van koken?
BV: Heel traditioneel, geen schuimpjes, eerder Belgisch, Italiaans of zelfs Spaans. Ik ga ook geen gecompliceerde recepten zoeken met complexe bereidingen, maar wel pure recepten zonder teveel poespas. Verse ingrediënten met liefst wat lokale toetsen.

Ondertussen komt de knolseldersoep op tafel en die wordt goedgekeurd.

Knolseldersoep met groentenchips
Knolseldersoep met groentenchips

ES: Is op restaurant gaan ook een sociale gebeurtenis?
BV: Absoluut! Een gezellige babbel is voor mij van groot belang bij het eten. Vorig jaar had ik het idee om voor mijn medewerkers in het kantoor een bijzonder culinair moment te organiseren. Dus rond hun verjaardag nodigde ik elk van hen uit (met partner) naar een één-sterrenrestaurant. Dat waren mooie momenten en we spraken dan helemaal niet over het werk! Het is uiteraard heel leuk om zulke restaurants te ontdekken. Maar na een jaar lang sterrenrestaurants te hebben bezocht, vond ik dat de gerechten en stijl van presenteren allemaal wat repetitief werd. Dus voor mij kunnen simpele dingen even zeer smaken, net als de echt fijne zaken.

ES: Wat zijn de specialiteiten uit uw streek die u kan aanraden?
BV: Er zijn er heel wat! De waterkers uit Zwalm, waterbronnen uit de streek, het stoofvlees met Oudenaards bier enzovoort. En kijk; ons tafelwater Eau lala komt van de nabijgelegen firma ‘Straal Bronnen’ uit Maarkedal. Geraardsbergen heeft uiteraard ook zijn mattetaarten. Om de échte vulling te maken heb je trouwens heel wat kennis van zaken nodig en dat is dus niet zo eenvoudig. O ja, en in Brakel heb je die dikke pannenkoeken, de geutelingen die men nu op het einde van de winter vooral eet.

Ons hoofdgerecht is gepocheerde  kabeljauw met een mooie hollandaisesaus, witloof, aardappelmousse en wortelpuree. De ingrediënten zijn echt van topkwaliteit en de presentatie is heel mooi.

Gepocheerde kabeljauw met hollandaisesaus
Gepocheerde kabeljauw met hollandaisesaus

ES: Wat zijn uw lievelingsgerechten?
BV: Ik eet heel graag kalfszwezeriken, garnalen en avocado’s, gegratineerde schotels (vis-vlees-groenten), rauwe groenten en fruit. Mijn gezin is verlekkerd op frikandon met appelmoes, kalkoenstoverij, rode kool, rundstong met Madeirasaus (trouwens niet zo simpel om de echte saus te maken). Mijn moeder kon echt heel goed  koken en ze kookte nog tot ze bijna 90 werd en deze gerechten heb ik dan ook van haar geleerd. En uiteraard ook haar kaaskroketten, want die werden echt door heel de familie gesmaakt. Alles werd met veel liefde bereid.

ES: Heeft u veel kookboeken?
BV: Ja, toch wel. En vooral de boeken van Pascale Naessens. Dat is echt de manier waarop ik graag kook, niet te veel ingrediënten, snel gekookt en gezond. En ook het seizoensgebonden element is voor mij van belang.

Wij hebben thuis een groentetuin die onze schoonzoon onderhoudt, en dat is toch wel heel leuk.

ES: Is er een ingrediënt dat u echt niet kan missen?
BV: Voor mij is olijfolie echt essentieel in mijn keuken.

Als afsluiter krijgen we een dame blanche met lauwe chocoladesaus. Het ijs werd vers gedraaid en dat proeven we!

La Bonnotte, Nukerkestraat 15 te
9681 Nukerke – http://www.labonnotte.be

CULINAIRE TIPS UIT OOST-VLAANDEREN

Lokaal foodie-adres:
‘Kaasmeester Callebaut’ in Oudenaarde

‘Two Cooks’ in Zottegem: gastronomisch,  mooie locatie

‘Allegro Moderato’ in Gent op de Korenlei

‘Aula’ in Gent, Volderstraat: groenten/fruit/bereidingen/brood: alles voor de foodie

Tekst en foto’s : Eric Sohl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s